Nem vagyok egy nagy süteményvirtuóz, a linzerszerű* tészták készítése például oda szokott kifutni, hogy a kezemre ragadt félkilónyi kulimásszal sírdogálok a konyhában, hogy mi a fenének kezdtem bele.
Van viszont egy-két jolly joker, ilyen például a következő kuglóf. Azért (is) írom ide, mert a recept anyámnál van egy főzőújságban, és mindig, amikor meg akarom csinálni, fel kell hívnom, megígérem, hogy most utoljára kérdezem, ő megkeresi az újságot, bediktálja, én lefirkálom egy post-itre, megcsinálom a kuglófot, a post-it meg eltűnik. Ez volt eddig négyszer. Feltételezzük, hogy ez a blog örökkön-örökké létezik majd, és az unokáim is itt keresgélik nagymamájuk okosságait, miközben az ablakot nyaldossák a leolvadt jégsapkákból globalice felmelegedice miatt keletkezett hullámok.
Kell bele
15 dkg vaj
20 dkg kristálycukker
2 tojomány
20 dkg liszt
2 kk sütőpor
2 kk vaníliás cukker (vagy rendes vanília, rendesebb helyeken)
őrölt szegfűszeg
őrölt kardamom
fél deci kakaópor
1 deci erős feketekávé
Teendők:
A vajat a cukorral és a tojással összekeverem, és külön a lisztet, a sütőport, a vaníliás cukkert, a kakaóport és a fűszereket. Összekeverem az egészet, majd mehet bele a kávé. Kivajazott és morzsázott kuglófformában 180 fokosra előmelegített sütőben 50 percig sütöm. A legmacerásabb rész a kuglófforma elmosása. Sikert szokott aratni.
* Linzer, érted, amit anyám hetente csinált gyerekkoromban, 2-3 dologgal szimultán.
2009. március 8., vasárnap
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
hello,
Cilinél tett látogatásunk egyik eredméyne, hogy a blogodat megjegyeztem, és most elolvastam (szóval a bejegyzés nem a kuglófra releváns csak :) )
szóval- csak itt meg akartam köszönni, hgoy fellelkesítettél, hogy a gobelin-jeimet előkaparjam a fiókok mélyéről, a hímzőfonalaimmal, és nekiessek, és befejezzem a vitorlásomat (és kitegyem a karrier falra-- hihi)
szóval kösssz mégeccer :)
és várom a további fotókat és beszámolókat :)
timi
hoppá hoppá, mik nem vannak! örülök! én, a nagy inspirátor :)
Megjegyzés küldése